Grija față de Planeta noastră
Biblia începe prin a povesti despre Dumnezeu și despre creație (Geneza 1-2), în timp ce în ultimele capitole se reflectă asupra cerului și a pământului celui nou. (Apocalipsa 21-22).
„Criza ecologică, scrie Papa Francisc în enciclica Laudato Si, este o chemare la o convertire interioară profundă – pentru a ne reînnoi relațiile cu Dumnezeu, cu ceilalți și cu lumea creată”. (217)
„Întreabă animalele și ele te vor învăța; păsările cerului și îți vor spune. Sau vorbește pământului și el te va învăța.” Iob 12:7-9
Grija față de Pământ reprezintă un îndemn la trezire, deoarece suntem invitați să recunoaștem interconexiunea noastră cu întreaga creație. Papa Francisc, tot în enciclica Laudato Si, scoate în evidență nivelul de responsabilitate pe care trebuie să ni-l asumăm.
Mama Terra își va schimba comportamentul față de noi, dacă nu ne schimbăm stilul de viață.
Papa Francisc face apel la o schimbare a stilului de viață și a gradului de consum al resurselor. „Grija pentru creație trebuie să meargă în paralel cu grija pentru cei săraci.”
Papa Francisc, Laudato Sí
„Schimbarea climatică este o problemă globală cu implicații grave: de mediu, sociale, economice, politice, în distribuția de bunuri. Reprezintă una dintre principalele provocări cu care se confruntă omenirea în zilele noastre”.
Papa Francisc, Laudato Sí
NU EXISTĂ PLANETA B
Tratează creația, de la viermi la coji de banană și până la vecini, ca și cum viața ta ar depinde de asta.
Sam Ewell, 20 iulie 2020